Träna inför Vasaloppet

längdskidorGör som Peter Jihde och så många andra – träna inför Vasaloppet. Sverige är endast täckt med snö få dagar om året, om ens alla delar blir det. Och den snö som kommer brukar ofta inte hålla så länge. Att träna inför Vasaloppet kan därför kännas motigt, men det finns knep för att bli ett riktigt proffs på längdskidor ändå! 

Är man på jakt efter den där toppformen som behövs för att man ska klara av Vasaloppet så måste man träna året om, inte bara när det finns snö. För snö är inte direkt något som vi är bortskämda med i alla delar av landet, ofta är det bara slask eller isfläckar. Men det går att lyckas med sin skidträning utan snö också, det är bara att köpa rullskidor – sedan blir det åka av!

Jihde satsar

Peter Jihde satsar på att åka Vasaloppet nästa år. I Expressen kan man läsa om att han inte åkt längdskidor på 30 år, men ändå tar han sig an utmaningen. Tillsammans med skidåkaren Robin Bryntesson har han skapat ett skidlag som heter Sockertoppen IF, en insats som ska väcka större medvetenhet kring diabetes. Både Jihde och Bryntesson har båda diabetes, och Vasaloppet i sig kommer bli både en kamp mot målgång, och mot blodsockret.

Öva på rullskidor

I Sveriges Radio kan man läsa om 72-åringen Lars-Erik som tog sig an utmaningen att åka hela 22 mil på rullskidor – och han klarade det. Det gäller att vara stenhård och verkligen bestämma sig. Oavsett om man åker rullskidor för sakens skulle eller för att träna inför vanliga längdskidor så är det inte helt lätt. I och med den ofta dåliga snötillgången i landet så är det inte så många blivande Vasaloppsåkare som har det lätt med sin träning. Tur då att man kan öva på rullskidor, som är minst lika jobbigt. Det är ett utmärkt sätt för att komma i form. I GP står det om Ulrika och Carl, som både håller på med skidåkning på professionell nivå. De tränar på rullskidor, men säger att det aldrig är likvärdigt med att åka på snö. Det är dock så nära man kan komma och det är därför det är så bra. Denna utrustning behövs för att åka rullskidor:

  • Rullskidor – såklart!
  • Stavar
  • Hjälm – cykelhjälm funkar bra
  • Handskar
  • Reflexväst
  • Skyddsglasögon
  • Vattenflaska