Svenskarna älskar längdskidåkning

Att svenskarna är bra på skidor är inte en myt. Framför allt älskar vi att följa det på TV. Längdskidåkningen är bland vår mest älskade gren i OS, och vi följer den med spänning både på dam- och herrsidan. Men hur är relationen med Norge? Och är det Sveriges förtjänst att Norge gör sitt bäst OS någonsin?

Är du den som själv tränar inför Vasaloppet, eller föredrar du att betrakta längdskidåkning på TV?

Svenskarnas favoritgren i Vinter-OS är längdskidåkningen, visar en undersökning från Novus som SR tagit del av. Varför älskar vi längdskidåkning så mycket? Förmodligen för att vi är hyfsat bra på det.

Det blev silver för Kalla och Nilsson i sprintstafetten. Ett drama in i det sista som definitivt kommer etsa sig fast vid svenskarnas kollektiva minne. För Kalla blir det tre silver och ett guld från detta OS i Pyeongchang, och för Nilsson två silver och ett guld. En ganska okej skattkista för svenskarnas skidsport, i alla fall.

Norge och Sverige rivaler i medaljligan

Norrmännen må göra sitt bästa vinter-OS i mannaminne. Men vissa menar att det är Sveriges förtjänst att norrmännen är så bra på vintersport. Rivaliteten till Sverige sgs ha eggat norrmännen rejält. I Turin 2006 slog svenskarna norrmännen med hästlängder, sju guld i Sveriges medaljliga mot norrmännens ynka 2. På grund av att det blev en nationell skam för Norge menar bland annat the Guardian att de helt enkelt fick extremt blodad tand: det får inte hända igen.

Ytterligare faktorer, menar tidningen, leder till det norska övertaget:

  • ”En nation född på skidor”
  • Bra lagsammanhållning
  • Bra ekonomi med liten population – ett välmående land och folk

Kanske är det sant att Sveriges och Norges rivalitet eggar oss rejält. I så fall får vi hoppas att det stämmer för nästa vinter-OS. Kanske kan vi ändå glädjas åt våra grannars framgångar och slå ett slag för den skandinaviska överlägsenhet som vi tillsammans bildar i vintersporterna. I så fall har vi mycket att glädjas åt, både från Turin och från Pyeongchang.