Kitzbühel – med det lilla extra

Planerar du en skidresa till Alperna? Det finns naturligtvis många orter att välja mellan, men det finns en ort som har en särskild plats i vårt hjärta. Det rör sig om en skidort i Österrike, där mycket av den moderna skidåkningen tog sin början.

Det finns många skidorter i alperna. En del av dem lockar med sitt utbud: ett stort antal pister, liftar eller något annat. En del av dessa kan dock upplevas som ganska opersonliga. Och så finns det skidorter som lockar med något annat, något mer eget. Här ligger Kitzbühel i en egen division. Så här skriver Göteborgs-posten om orten:

Kitzbühel är inte den högst belägna skidorten, faktum är att med sina 800 meter över havet är den en av de lägst belägna. Den är inte på något sätt den största, med sina 53 liftar och 170 kilometer pist är den för all del inte liten, men den kan inte på långa vägar jämföras med giganter som Trois Vallées eller Paradiski i Frankrike, Dolomiti Superski region i Italien, Portes du Soleil som sträcker sig från Franska gränsen in i Schweiz eller ens med Ski Welt i Österrike.

Bakgrunden till succénSkidåkning i Kitzbühel, Österrike

Vad är det då som gör Kitzbühel så speciellt? Till att börja med är det en stad som har funnits sedan långt innan den moderna skidturismen tog sin början. Kitzbühel fick sina stadsrättigheter 6 juni 1271, ungefär 20 år efter att Stockholm grundades. I den bilfria stadskärnan finns många gamla hus i typisk alpstil.

Men det var också i Kitzbühel som den moderna skidturismen uppstod. Idag handlar mycket inom marknadsföring av turistmål om branding, och här var den österrikiska medeltidsstaden tidigt ute. Målaren Alfons Walde, som föddes i närliggande Oberndorf, målade flera tavlor med skidmotiv. Detta lockade stora skaror av turister till Kitzbühel på 1930-talet. Redan då hade staden infrastruktur för att ta emot skidåkarna. Den första liften stod färdig 1928, och tre år senare startade tävlingen Hahnenkammrennen, en tävling som fortfarande körs på alperna kring staden. Idag ingår störtlopp, slalom, super-G och kombination i tävlingen.