Fortsätt cykla vintertid

Många som tränar föredrar att använda cykeln som redskap, men vad många gör när vintern och kylan nalkas är att ställa in cykeln vilket man absolut inte behöver göra. För visst går det alldeles utmärkt att fortsätta cykla även när vintern och snön kommer – det gäller bara att rusta sig själv och cykeln inför vinterkylan och hala väglag!

Liggande cykel på is och snöI en artikel i svenska YLE skriver man att anledningen till att de flesta slutar cykla på vintern är att de är rädda för att ramla omkull. Men att cykla på vintern går alldeles utmärkt för sanningen är att det faktiskt finns cyklar för alla tillfällen och också för alla väder och väglag. Det hela handlar nämligen om att rusta både sig själv och cykeln rätt, vilket man kan göra på en rad olika sätt. Och det är faktiskt en hel del som vågar sig på att cykla åter om, något som tydligt syns på de senaste årens ökade försäljning av dubbdäck till cykeln. Men viktigt att tänka på är att olyckorna också ökar under vintertiden, och enligt Anna Niska som arbetar som cykelforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är åtta av tio olyckor på cykel till orsak av halka, något som Sydsvenskan skriver om. Dock börjar kommunerna runt om i landet få upp ögonen för att det är fler och fler som vill cykla även vintertid vilket gjort att man på flera håll också ökat underhållet av cykelbanorna. Vad man bland annat fokuserar på är att snöröja, sanda och salta, allt för att undvika att olyckor ska ske. Men man ska inte glömma att skydda sig själv när man cyklar. Hjälm, handlaskar och ordentliga kläder är att föredra när man ska hoppa upp på sadeln under vinterhalvåret.

Så rustar du dig själv och cykeln

Det finns en hel del saker att tänka på om du ska cykla på vintern, och för att göra det hela enklare har man i en artikel hos Expressen listat hur man kan rusta både cykel och sig själv. Men för att göra det enkelt att se separerar vi dessa i två: cykeln och du.

Cykel:

  • Närbild på cykelframdäck på löv eller grusvägDäcken – sommardäck precis som på en bil ska undvikas, fokusera hellre på dubbdäck vilka kan göra det något trögare att trampa men ger dig ack så mycket stabilare cykling på is och snö.
  • Växlar – se över att köpa cykel med navväxlar eftersom dessa ligger inuti cykeln istället utanpå vilket gör att de inte riskerar att isas igen.

Du själv:

  • Kläderna – fokusera på ordentliga cykelkläder i vindtätade material och glöm inte mössa och underställ när kylan verkligen tränger på.
  • Skorna – se till att titta närmare på skor som är vattentäta och varma med bra grepp ett tips är att välja ett per med högre skaft och tunnare foder vilket gör att du kan komplettera med varma strumpor på vintern samtidigt som de går att använda i blötare perioder såsom vår och höst.
  • Glasögon – glöm inte bort blåsten och satsa på ett par ordentliga cykelglasögon så slipper du vind och snöflingor.