Begagnade skidor – vad ska du tänka på?

Träskidor som sett bättre dagarÄven om våren inte kan sägas ha kommit till Sverige än är säsongen slut för många skidåkare, framför allt i de södra delarna av landet. Det här innebär att man kan köpa begagnade skidor till ett bra pris, men det finns vissa saker man bör vara vaksam på.

Nya skidor är dyra, och det gör att man kan spara mycket pengar på att istället välja ett par begagnade. Bor man på en skidort kanske det bor professionella eller semiprofessionella åkare med sponsorkontrakt i närheten, som säljer av alla sina skidor när de får nya av sponsorerna. Annars är man för det mesta hänvisad till Blocket. Har man riktig tur kan man också hitta skidor i bra skick på Myrorna eller i liknande butiker.

Inspektera det här

Men att köpa begagnat är alltid lite vanskligt. Sakerna man köper kan ju vara i dåligt skick. Därför är det viktigt att veta vad man ska titta efter, för att kunna avgöra i vilket skick skidorna är. För det kan ju vara så att skidorna är i nyskick, och har många mil utför backarna att ge. Av denna anledning ska man aldrig köpa skidor som man inte har möjlighet att inspektera, och man ska inte betala i förskott. Det handlar inte om att köpa en t-shirt, om man säger så.

  1. Börja med att studera formen på skidorna, och jämför höger- och vänsterskidan för att hitta oregelbundenheter. Om skivorna har rocker är det svårare, men börja med att läsa den här texten som pedagogiskt förklarar vad rocker är. Då blir det lättare att sedan hitta skador även på denna typ av skidor.
  2. Repor i belaget har alla skidor, och om reporna är grunda kan man laga dem. Men djupa repor eller hål som går in till kärnan är värre. Vatten eller smuts kan ha trängt in genom ett sådant hål och förstört kärnan. Har man ingen bytesrätt är det inte värt att ta risken.
  3. Stålkanterna får också repor, och ju mer repor, desto svårare är det att slipa skidorna. Stålkanter som delvis har släppt kan gå att laga, men det arbetet är sällan värt besväret. Undvik dessa skidor, och också skidor där så mycket av kanten har slipats bort att den är för tunn för att hålla för särskilt många åkningar.
  4. Bindningarna ska passa köparens skor och behov. Om de inte gör det går det att byta dem, men det underlättar om skidan redan har hål som passar de bindningar man har. Man bör nämligen undvika att göra ytterligare hål i skidan, vilket försvagar strukturen.
  5. Tänk också på att även gamla bindningar kan vara bra eftersom bindningar för det mesta håller längre än skidorna. Kontrollera att inget sitter löst, och att alla delar finns.
  6. Köp inte skidor som delaminerats, alltså där de olika skikten har börjat släppa. Dra med fingertopparna längs med hela skidan för att känna efter om skidan har börjat delamineras. En skida där delamineringen har börjat kommer att tappa större delar längre fram, så undvik köp även här.